Takläggare

Tips för dig som ska lägga tak på egen hand

Om du ska byta ett tak och väljer att göra detta på egen hand och utan att koppla in en professionell takläggare så finns det några detaljer som du ska vara extra noggrann med. Först och främst – att lägga ett tak tar tid och kräver att du har tålamod. Taket är det område på huset som tar emot mycket stryk så det gäller verkligen att allting är tätt och klarar av både vind, snö och övrig nederbörd. Vid minsta tveksamhet således – kontakta en takläggare.

Med detta sagt så kan vi säga att bytet av ditt tak sätter igång i samma sekund som du kontaktar ett företag för att hyra en container; något som du måste ha för att kunna slänga ditt gamla tak i. Då detta är gjort så kan är det viktigt att du kollar underlagstaket noggrant och gärna byter ut de områden som är skadade eller att du byter ut allting på en gång. Ska du ändå byta tak så kan du passa på att göra det rejält, eller hur?

Vidare då; hur skulle en professionell takläggare agera härnäst? Jo, här skulle han sätta igång med läkten och här skulle en takläggare verkligen lägga ner mycket tid – något som du också ska göra. Se till att både bärläkt och ströläkt håller bra standard och se till att du lägger dessa enligt korrekta anvisningar. Det är på läkten som dina takpannor, takplåtar eller annan takbeläggning så småningom ska vila, så här skulle takläggare – liksom du – lägga ner tid för att kunna säkerställa takpannornas placering på ett korrekt sätt.

takläggare Solna

Lägg fokus på taknocken

Det är sedan dags att lägga ut just dessa – dina takpannor - ett arbete som inte är speciellt svårt i sig men som kräver stor noggrannhet, börja nerifrån och arbeta dig sedan uppåt.

Falsade takpannor anses som lite enklare att sätta än vad tegelpannor är så är kan du välja detta för att ytterligare underlätta ditt arbete. Vid takläggning ska du fokusera främst på taknocken. Arbetet med att sätta plattor där är svårast även för en professionell takläggare; och se till att det inte kommer in snö, regn eller löv i takkonstruktionen. Ta dig tid med detta och om du stöter på patrull så kontakta en takläggare som hjälper dig. Taknocken är viktig!

Svårare än så behöver det inte vara att lägga ett tak. Detta naturligtvis beskrivit med grova och förenklade penseldrag som inte riktigt ger en korrekt bild av arbetets magnitud. Vi ska inte påstå att takläggning är något som alla klarar av och vi ska heller inte underskatta vikten av att ha ett bra tak. Även om man får lägga sitt eget tak så innebär inte detta per definition att man kan göra det.

Vid minsta tveksamhet så bör man alltid kontakta en takläggare och speciellt i dagsläget då man faktiskt får använda sig av rot-avdraget om man anlitar en sådan. Har man gott om tid, är orädd för höjder och har ett stort tålamod så kan du möjligtvis försöka dig på jobbet själv, men ta hjälp med de svårare detaljerna eller begär en besiktning av en kunnig takläggare för att försäkra dig om att allt har blivit rätt gjort.

Kompetent och säker takläggning med material av toppkvalitet.